Slaktar-Stig

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Får jag lov...?

Skicka sidan Skriv ut PDF

Året var 1857. Sven var på väg hem från en fest som gått lite överstyr. Han hade blivit bjuden till kungens bar i Stockholms slott, en fest utan dess like. Det hade serverats massor med mat och dryck, till ett värde motsvarande trettio årslöner för en vanlig arbetare.

Trots att Sven haft den stora förmånen att ha fått komma på festen var han nu på väg hem med en dyster min. Sven hade redan ågren över vad som hänt på festen, trots att han i vanliga fall inte brukade känna av det förrän dagen efter. Under festen hade han och kungen börjat prata om politik. Båda hade olika åsikter, och ingen verkade vilja ge sig, så stämningen hade blivit alltmer otäck. Till slut hade Sven rest sig upp och gett kungen en sådan smäll så han rullade baklänges rätt in i en vägg.

Innan kungen hann resa sig och slå tillbaka smet Sven ut från matsalen och tog bakvägen ut från slottet. Även om Sven hade lyckats komma undan visste han att det skulle komma surt efter, då det fanns gott om vittnen som sett honom slå ner kungen.

Sven visste att det skulle bli rättsliga påföljder, för det var ett allvarligt brott att slå ner en monark. Förra gången Sven slog ner kungen hade han fått 30 dagars fängelse och två dagsböter.

När sven nästan var hemma kom han på att det kanske inte var någon idé att gå och grubbla över detta. Han och kungen var ju trots allt vänner sedan gammalt, och det var heller inte första gången han och kungen bjudit upp till knogdans.